Hieronder leest u wat er speelt en welke vragen wij hebben gesteld.
Wat is er aan de hand?
Op 22 november 2024 informeerde minister Hermans van Klimaat en Groene Groei de Tweede Kamer over de voortgang van de plannen voor nieuwe kerncentrales in Nederland. Daarbij worden onder andere de Maasvlakte I en II genoemd als mogelijke locaties voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. En in maart 2024 werd er een informatiebijeenkomst gehouden om Vlaardingers te informeren.
Hoewel de onderzochte locaties buiten onze gemeentegrenzen liggen, kan eventuele bouw gevolgen hebben voor Vlaardingen. Denk aan de impact op milieu, veiligheid en infrastructuur. De energietransitie vraagt om een heldere koers. Kernenergie kan weliswaar stabiele energie leveren, maar de kosten zijn hoog, de bouw duurt lang en het afval vormt een probleem voor generaties. Daartegenover staat energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon, die goedkoper en veiliger zijn en de afgelopen jaren enorme vooruitgang hebben geboekt.
Het is al met al een complexe discussie waarin wij het belang van Vlaardingen scherp willen bewaken.
[Al in maart van dit jaar plaatsen wij een bericht over de onwenselijkheid van kernenergie - lees dit bericht hier.]
Technische vragen
GroenLinks en PvdA Vlaardingen hebben technische vragen gesteld om inzicht te krijgen in het proces, de mogelijke effecten en de betrokkenheid van Vlaardingen bij deze plannen. Wij willen daarom het volgende weten:
- Hoe wordt de gemeente Vlaardingen betrokken bij de verkenning van de Maasvlakte I en II als mogelijke locaties voor kerncentrales?
- Welke ruimte is er voor Vlaardingen om standpunten in te brengen of zorgen te uiten tijdens de besluitvorming?
- Wat is de huidige stand van zaken in het proces, en welke stappen volgen nog?
- Wordt in de huidige verkenning expliciet rekening gehouden met de mogelijke effecten op en belangen van Vlaardingen?
- Welke analyses zijn uitgevoerd of gepland om inzicht te geven in de impact op gezondheid, veiligheid en milieu in de regio? Wordt Vlaardingen hierin meegenomen?
- Hoe wordt de gemeenteraad van Vlaardingen geïnformeerd over de voortgang van deze plannen?
- Zijn er plannen om inwoners van Vlaardingen verder te betrekken of te informeren over deze ontwikkelingen?
Politieke vragen
Naast de technische en procedurele kant, zijn er ook belangrijke politieke keuzes te maken rondom kernenergie. Deze vragen richten zich op de inhoudelijke positie van Vlaardingen:
- Hoe ziet het college de balans tussen kernenergie en duurzame, beter betaalbare alternatieven zoals wind- en zonne-energie in de energietransitie?
- Hoe ziet het college de plaats van kernenergie binnen de duurzame ambities van Vlaardingen en de regio Rijnmond?
- Ziet het college risico’s dat eventuele kosten of lasten van kernenergieprojecten, zoals infrastructuur of veiligheid, op Vlaardingen afgewenteld worden?
- Welke inspanningen doet het college om de stem van Vlaardingen in te brengen in regionale en nationale discussies over de toekomst van kernenergie?
- Hoe ziet het college de rol van kernenergie in de lange termijn energievoorziening voor Vlaardingen en de regio, gezien de uitdagingen rondom klimaatverandering en energiezekerheid?
Onze zorgen over kernenergie
GroenLinks en de PvdA Vlaardingen hebben fundamentele zorgen over kernenergie. Kerncentrales zijn niet alleen duur, het duurt ook ontzettend lang voordat ze daadwerkelijk operationeel zijn, en ze brengen risico’s met zich mee. Terwijl het oplossen van de klimaatcrisis juist vraagt om snelle, veilige en duurzame oplossingen. Wij zijn ervan overtuigd dat Vlaardingen gebaat is bij directe (landelijke) investeringen in hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zon en warmteopslag, in plaats van een verre toekomst die leunt op dure kerncentrales.
Blijf op de hoogte
Wij zullen u blijven informeren over de voortgang en de antwoorden die we van het college ontvangen.
Heeft u zelf vragen of zorgen over dit onderwerp? Neem contact met ons op via Neill.Voorburg@Vlaardingen.nl of Jos.vanRij@Vlaardingen.nl.